At iagttage tanker – observe your thoughts

Dr. Russ Harris har igen lavet en lille animationsfilm – en reminder om muligheden for at træde et skridt til side og observere sindets konstante strøm af tanker, når de er overvældende og ikke særligt venlige eller hjælpsomme.

Here is another animation from Dr. Russ Harris on how to handle sticky thoughts that are not helpful or kind. It is a metaphorical reminder that thoughts can be hold lightly and observed as sushi running on the sushi train. We do not have to buy into each and every plate presented.

Hjernemadsen om ADHD

“Hvad er ADHD? Hvordan er det at leve med ADHD og beslægtede diagnoser? Hvad er forskellen på at have ADHD og bare have svært ved at fokusere? Hvad kan man gøre ved ADHD?”

Hør Hjernekassen på P1 om ADHD

Hjernemadsen – Peter Lund Madsen, dr. med. har to gæster i studiet, der gør os klogere på ADHH:

Per Hove Thomsen, klinisk professor, Aarhus Universitet, overlæge Børne- og ungdomspsykiatrien Region Midt.

Niels Bilenberg, forskningsprofessor, overlæge Børne- og ungdomspsykiatrien, Syddansk Universitetshospital.


Hjernemadsen om vores ældgamle hjerne og angst

“Man skal ikke være bange, hvis man får angst. Det er meget, meget vigtigt for os mennesker at kunne blive bange.
Udfordringen for os moderne mennesker er, at vores hjerne er gammeldags, den opstod for cirka 100.000 år siden, og den har i sit genetiske udgangspunkt ikke ændret sig nævneværdigt siden. Vi fødes med en hjerne, der som udgangspunkt er programmeret til at være bange for det, der var farligt i stenalderen.” Peter Lund Madsen

I denne radioudsendelse fra P1 freestyler hjerneforsker Peter Lund Madsen og folder sin gedigne viden ud om hjernen – denne gang over temaet angst og ondskab. Jeg faldt særligt over den, fordi han 05.35 minutter inde i udsendelsen virkelig præcist beskriver nogle af de fakta omkring hjernens udvikling, som er med til at give os problemer. Det er samme perspektiv, som Russ Harris illustrerer i animationsfilmen Evolution of the Human Mindsom mange har fundet meget hjælpsom.

Lyt til Angst og ondskab i Hjernekassen her

A short calming yoga sequence

For my English speaking clients here is a free video from Adrienne. She is one of my favorites when it comes to guided yoga practices. In this video you can fin inspiration to simple things you can do whenever you want to calm down the nervous system be it anxiety or stressful times. Enjoy!

The Human caveman mind – Hulemandshjernen

Russ Harris´ har lavet en lille informativ film om, hvorfor hjernen gør, som den gør – meget af det, den gør virker irriterende og dumt idag, men faktisk gør den det, fordi det engang gav mening. Ja faktisk var det et spørgsmål om liv og død. Det er godt at huske, når vi opdager, hvad den har gang i idag. Den gør det ikke for at være dum eller skabe problemer. Den gør det som udgangspunkt for at passe på os. Det virkede rigtig godt for vores forfædre på savannen. Det fik dem til at vinde overlevelseskampen. Derfor sidder vi idag som efterkommere med en højt specialiseret hjerne, der altid er klar til at kæmpe med løver og i det hele taget undgå enhver ting, der kunne være farlig. Det er bare ikke altid løver, der er vores største problem, og derfor skaber vores hjerne ofte flere problemer, end den løser. Se med…

Stand-up´ere om deres liv med angst og depression

“Hello my name is Baron Vaughn. I am a person who lives life so therefor I experience anxiety and depression”

Stop kampen – The Struggle Switch

Russ Harris laver mange fine og sjove små animationsfilm. Her er det filmen “The Struggle Switch” der illustrerer, hvordan bl.a. angst vokser, jo mere vi kæmper med den.

Hvad sker i kroppen ved panikanfald?

En lille norsk video om, hvad der sker i kroppen, når hjernen går i panik og sætter hele alarmberedskabet igang.

“What if nothing needs to be removed?”

For nogle år siden var jeg heldig at få lov at lave et interview med Kelly Wilson, et af mine helt store forbilleder. At møde ham og hans tilgang til lidelse hos andre og hos sig selv har været virkelig stor inspiration for mig både fagligt og menneskeligt. Jeg fik voldsom lyst til at kunne dele denne inspiration med mine klienter og faktisk alle dem, jeg holder af. Kelly var med på ideen, og vi lavede derfor podcasten
What if nothing needs to be removed? What if your own hardest thoughts need not be the enemy?”
Lyt selv og del gerne, hvis det giver mening.

TEDx: “How to connect with depressed friends”

“If you talk to a depressed person as if their life is just as valuable, intense and beautiful as yours, then there’s no need to build a bridge between you, because you’ve closed the chasm.”

I morges dukkede denne lille TEDx talk op i min nyhedsstrøm. Jeg har ikke mødt Bill Bernat før men ved nu, at han beskriver sig selv som “a recovered addict living with bipolar condition”. Han er komiker og fortaler for større opmærksomhed på mental sundhed. Hør hans lille peptalk om, hvordan man møder depressive venner. Måske kan han inspirere til mere inkluderende måder at møde det depressive – uanset om det er hos venner eller hos sig selv.