- Alle
- ACT
- Angst
- Artikel
- Audio
- Depression
- Hjælp til hjælperen
- Hormoner
- Klima
- Kursus
- Meditation
- Psykoedukation
- Socialt arbejde
- Stress
- Supervision
- Søvn
- Video
- Yoga
Åben Opmærksom Engageret
Supervision for psykologer, der har lyst til samtidigt at træne FocusedACT og få supervision på konkrete sager. Der vil være et særligt fokus på de tre søjler, som Focused ACT ser som afgørende for psykologisk fleksibilitet. Nemlig åbenhed, opmærksomhed og engagement. I supervisionen vil vi have de tre søjler som fokus for assessment i forhold…
Focused ACT for psykologer
Kurset er forhåndsgodkendt til alle specialistuddannelser på det tværgående modul samt systematisk efteruddannelse (intervention, henvisningskriterie 1- 11) med 12 timer.
Medfølelse og vitalitet i hjælperrollen
Risikoen for enten overinvolvering eller undgåelse er altid til stede, når vi arbejder på at være nærværende i lidelsen med andre mennesker. Det er ikke en fejl. Det er et faktum. Ligesom det faktum at den menneskelige hjerne er programmeret til at beskytte os mod fare og ubehag. Derfor vil vores velmenende hjerne gerne per automatik guide os til at undgå lidelsen, hvis vi ikke er vågne på samspillet mellem vores adfærd og vore værdier.
Supervision kan være en hjælp til at genvinde perspektivet i en udfordrende situation, så det igen er muligt at lade adfærden styre af værdierne frem for af den nedarvede automatik væk fra lidelsen.
Velkommen til overgangsalderen
DR bryder lige nu, det de kalder “et af de sidste tabuer” ved at sende denne lille serie om overgangsalderen. Den er både faktuel med førende forskeres viden og har samtidig den kvalitet, som jeg hylder i alle sammenhænge. Den giver nemlig også taletid til en del forskellige kvinder, kendte og og hidtil ukendte og derved understreger den, at også når det gælder svingende hormoner og bøvl i overgange, deler vi vilkår. Ikke bare os med kvindelige hormoner, men også dem omkring os, som heller ikke er alene i at stå ved siden af noget, der af og til kan opleves som lidt af et cirkus.
Se på programmet på DR via dette link
Fælleskabet har brug for bekymrede hjerner
Hjerner, der skeptisk kan påpege fejl, når dumdristige planer bliver lagt frem. Hjerner, som har tænkt tingene igennem og har en plan klar, når katastrofen indtræffer. Det er denne type hjerner, som er disponeret til at udvikle angst, og de findes, fordi der er brug for dem.. Hør Hjernekassen på P1 og bliv mindre bekymret over din bekymrede hjerne..
Klimaubehag
Alle følelser relateret til klima er som udgangspunkt fornuftige, og de skal ikke diagnosticeres, og de skal ikke løses individuelt i et terapirum. Klimaubehaget skal ud i det sociale rum, så følelserne kan bruges til at udrette noget i fællesskab med andre. For ubehaget er også udtryk for, at personen kerer sig om noget, der ligger uden for vedkommende selv – Jordens tilstand. Læs artiklen af psykolog Solveig Roepstorff…
‘Hvil i dig selv’ er lettere sagt end gjort
Det var en virkelig svær beslutning, en beslutning, jeg i et år havde forsøgt at undgå, for jeg ville ikke være sådan en, der melder sig syg med stress, men jeg kunne ikke arbejde mere, og det var heller ikke sådan, at stressen bare forsvandt, når jeg havde fri.
Læs artiklen af Torben Sangild, en dygtig, succesfuld og elsket journalist, der som så mange andre en dag oplever ikke at kunne mere…
Min mor begik selvmord
I denne episode af Brinkmanns briks har Svend Brinkmann inviteret Emil Zerlang til en fin samtale om det, vi oftest har allersværest ved at tale om, nemlig selvmordet og dem, der bliver tilbage. Emil er psykolog. Og han var den, der fandt sin mor efter hendes selvmord. Samtalen er både personlig og faglig, og jeg var glad for at høre den, og for modet, som Emil viser ved at tale om det.
The Struggle Switch
Dr. Russ Harris er kendt for at formidle kompleks psykologisk viden på en humoristisk og letforståelig måde, som mange finder meget hjælpsom. Her har han lavet en lille animationsfilm om angst, og om hvordan kampen mod den måske er det største problem
At iagttage tanker
Dr. Russ Harris har igen lavet en lille animationsfilm – en reminder om muligheden for at træde et skridt til side og observere sindets konstante strøm af tanker, når de er overvældende og ikke særligt venlige eller hjælpsomme
Hvad er helbredsangst?
Coronakrisen gør mange af os bekymrede for sygdom. Det er helt normalt, så længe det er forbigående. Men det er vigtigt at reagere, hvis tankerne bliver for forstyrrende eller påtrængende. Heldigvis kan helbredsangst behandles. Læs psykolog Ditte Hoffmann Frydendahls gode artikel om det, mange af os i perioder bøvler med – frygten for at blive syg.
Præstationsangst og studieliv
Præstationsangst handler om angsten for at falde igennem eller begå fejl. Det kan komme til udtryk på forskellige måder, men fælles er, at det kan have store konsekvenser for den, det rammer. Læs psykolog Trine Lind Laursens bud på, hvordan man kan håndtere det.
Hjernemadsen om ADHD
Hvad er ADHD? Hvordan er det at leve med ADHD og beslægtede diagnoser? Hvad er forskellen på at have ADHD og bare have svært ved at fokusere? Hvad kan man gøre ved ADHD?
Hør Hjernekassen på P1 og lad Hjernemadsen og hans gæster gøre dig klogere på opmærksomhedsforstyrrelser.
Our common faith
This video is made on a workshop in Acceptance and Commitment Therapy, where we the participants, psychologists and psychiatrists, where asked to write down the hardest thought that our mind keeps telling us. Training Acceptance and Commitment Therapy in many different global contexts have revealed to me how common our minds hardest judgements are. Often we walk around having the experience of being the only one, who is not good enough, who is too much or is fearing the moment when people around us will discover, who we really are – and thus leave.
Tidligere klient fortæller om efterfødselsreaktion og ACT
Efter en hård fødsel og graviditet var Camilla lykkelig for sin søn. Men pludselig fik hun en masse frygtelige tanker, impulser og indre billeder af, hvordan hun kunne skade sin søn, og hun turde ikke være alene med ham.
Læs Camillas historie og hør hende beskrive, hvordan ACT-tilgangen hjalp hende til at tage sig af sin familie og sig selv igennem en fødselsdepression med tvangstanker.
Dealing with difficult thoughts – or how to drive the Tesla between our ears
Human beings have the biological equivalent of a sports car between their ears. And it´s wonderful that we have this device – our ability to reason and problemsolve, plan, predict, evaluate and abstract, is the envi of the rest of the living creation. But you would not jump in to a fast sports car and jam on the accelerator if sombody haven´t told you where the brakes are and how to apply them? This is yet another Tedx talk with Steven C. Hayes, Ph D…
A short animation on loneliness – by John Cacioppo & William Patrick
“Everybody feels lonely sometimes. But only few of us are aware how important this feeling was for our ancestors – and that our modern world can turn it into something that really hurts us. Why do we feel this way and what can we do about it?” Watch this lovely and informative animation by John Cacioppo & William Patrick
To get a little bit unstuck
The mind is restless. The mind is turbulent. Meditation helps to still the waters…
Everything you do just adds to your fucked-up situation. Everything you do just gets you in deeper. Life is a tar, baby – you get stuck in it. And you try to get out and you get more stuck. That’s the way life is. So meditation does help you get some distance, get a little bit unstuck. Watch Robert Crumb on meditation…
What are you gonna do about difficult thoughts and feelings?
Listen to the TEDx talk where Steven Hayes from a scientific and a personal perspective unfolds how psychological flexibility can be the answer to the question – ”what are you gonna do about difficult thoughts and feelings?
Søvnråd
En god nats søvn er en luksus. Det finder man i hvert fald ud af, når man pludselig ligger der og ikke bare kan sove. Der findes mange råd mod søvnløshed – og så er der en håndfuld, som søvnforskere er ret enige om. Læs fem af dem i dennne kortfattede artikel…
Hjernemadsen om vores ældgamle hjerne og angst
Man skal ikke være bange, hvis man får angst. Det er meget, meget vigtigt for os mennesker at kunne blive bange.
Udfordringen for os moderne mennesker er, at vores hjerne er gammeldags, den opstod for cirka 100.000 år siden, og den har i sit genetiske udgangspunkt ikke ændret sig nævneværdigt siden. Vi fødes med en hjerne, der som udgangspunkt er programmeret til at være bange for det, der var farligt i stenalderen.
A short calming yoga sequence
For my English speaking clients here is a free video from Adrienne. She is one of my favorites when it comes to guided yoga practices. In this video you can fin inspiration to simple things you can do whenever you want to calm down the nervous system be it anxiety or stressful times. Enjoy!
The Human caveman mind
Russ Harris´ har lavet en lille informativ film om, hvorfor hjernen gør, som den gør – meget af det, den gør virker irriterende og dumt idag, men faktisk gør den det, fordi det engang gav mening. Ja faktisk var det et spørgsmål om liv og død. Det er godt at huske, når vi opdager, hvad den har gang i idag. Den gør det ikke for at være dum eller skabe problemer. Den gør det som udgangspunkt for at passe på os. Det virkede rigtig godt for vores forfædre på savannen…
Stand-up´ere om deres liv med angst og depression
Hello my name is Baron Vaughn. I am a person who lives life so therefor I experience anxiety and depression.
Watch comedians talk about their own dealings with anxiety and depression…
Hvad sker i kroppen ved panikanfald?
Hvad sker i kroppen ved panikanfald? En lille norsk video om, hvad der sker i kroppen, når hjernen går i panik og sætter hele alarmberedskabet igang.
“What if nothing needs to be removed?”
What if your own hardest thoughts need not be the enemy? For nogle år siden var jeg heldig at få lov at lave et interview med Kelly Wilson, et af mine helt store forbilleder. At møde ham og hans tilgang til lidelse hos andre og hos sig selv har været virkelig stor inspiration for mig både fagligt og menneskeligt. Jeg fik voldsom lyst til at…
How to connect with depressed friends
I morges dukkede denne lille TEDx talk op i min nyhedsstrøm. Jeg har ikke mødt Bill Bernat før men ved nu, at han beskriver sig selv som “a recovered addict living with bipolar condition”. Han er komiker og fortaler for større opmærksomhed på mental sundhed. Hør hans lille peptalk om, hvordan man møder depressive venner. Måske kan han inspirere til mere inkluderende måder at møde det depressive – uanset om det er hos venner eller hos sig selv..
Vitalitet i hjælperrollen
Vi er alle sammen en næste. Og hvis vi tager det alvorligt, at vi skal elske vores næste, så skal vi også elske os selv. Det vil sige møde os selv med samme rummelighed og overbærenhed, som vi møder andre med. Men for mange er det meget sværere at give sig selv det, som man øser og øser af til de andre.