how can i be so

cruel to myself

when i´m doing the best i can

- be gentle

rupi Kauer

SELF-COMPASSION

Hvad er Self-Compassion?

Self-Compassion oversat til dansk og til helt almindeligt hverdagsliv handler om noget så enkelt, som at have medfølelse med sig selv. Mange oplever dog umiddelbart, at det slet ikke er så naturligt og selvfølgeligt, som det er, når man oplever et andet menneske have det svært og mærker medfølelsen og dernæst et ønske om at lindre, hjælpe eller vise forståelse og venlighed overfor den anden. Mange beskriver, at de har meget lettere ved at være overbærende og omsorgsfulde overfor andre, og at når det gælder dem selv, så er tendensen, at de møder sig selv med kritik og hårdhed.

Ved at invitere Self-Compassion ind i samtalen og i mødet med det vanskelige, kan vi langsomt og nænsomt bløde denne tendens til at være sin egen værste kritiker og bully op, møde også den med venlighed og dermed lære nye måder at relatere til os selv.

Self-Compassion involves being touched by and open to one’s own suffering,

not avoiding or disconnecting from it,

generating the desire to alleviate one’s suffering and to heal oneself with kindness.

Neff 2003

Self-Compassion handler om tre valg

hvordan vi emotionelt responderer på lidelse – med venlighed eller kritik overfor os selv

hvordan vi kognitivt forstår lidelsen – som en fællesmenneskelig oplevelse eller som noget isolerende. Altså et valg om at se vanskelige oplevelser, følelser og tanker som en del af at være menneske og derfor et fælles vilkår, eller noget jeg isoleret oplever, som jeg kan kritiseres for og burde have fikset

hvordan vi bruger opmærksomheden i lidelsen – på en iagttagende eller en overidentificeret måde. Et valg om at træne evnen til at møde alt, der sker inde og ude med modet til at opleve det, der sker, uden at blive ét med og fuldstændig defineret af det, der sker

Effektforskning bag konceptet

I psykologien har et stadigt større antal studier haft fokus på konceptet Self-Compassion i de sidste årtier med Ph.D. Kristin Neff som pioneren, der begyndte den empiriske forskning i selfcompassion. Siden da er mange andre fulgt efter, og konceptet fylder stadig mere i forskning, i professionelles praksis, og det vinder mere og mere almen, populær udbredelse. Kristin Neff og Chris Germer har udviklet et 8-ugers Mindful Self-Compassion Program. Effekten på deltagernes evne til selfcompassion, er efterhånden velunderbygget af en god håndfuld randomiserede kontrollerede forsøg (Neff & Germer 2012).

Læs om ACT og MINDFULNESS som del af metoden

make it a point
to love yourself
as fiecely as you do other people
– commitment

rupi kauer

Self-Compassion - film

Self-Compassion Break

By Chris Germer, Ph.D.

A short guided practice of self-compassion in the difficulties of COVID-19.

© Christopher Germer & Kristin Neff.  Mindful Self-Compassion.

 

Self-Compassion in difficult times

By Dr. Kristin Neff

This is a talk on the vital importance of self-compassion and how we can we learn to be kinder to ourselves, especially when facing difficult times. This was filmed at an Action for Happiness online event on 20 July 2020.

How to be a Friend to Yourself

A short animation by The Scool of Life

The person we may find it hardest to be kind and sympathetic to is, surprisingly, ourselves. Yet being a friend to ourselves provides the only viable basis for living an emotionally fulfilled life.