I´m either romanticising the past
or I´m busy worrying about the future
it´s no wonder
I don´t feel alive
I´m not living
in the only moment that´s real

rupi kauer

MINDFULNESS

En del mennesker oplever, at det kan være en hjælp at træne evnen til at være opmærksom og nærværende. Ofte er vi ikke til stede i nuet. Vi er på vej videre eller fanget i tankespind om fortiden eller om fremtiden.

Mindfulness er at øve sig i at være med dét, der er lige nu og her. Hvis vi under os små pauser i hverdagen med plads til at mærke kroppen og åndedrættet, så træner vi evnen til at være tilstede med det, vi sanser af tanker, følelser og kropslige indtryk. Dette kan i sig selv dæmpe stress-responsen i kroppen.

Et øget nærvær i kontakten med andre, sig selv og dagens arbejdsopgaver kan øge livskvaliteten og give større overblik. Pauser med mindfulness kan over tid skabe et fundament, som giver dig en større stabilitet, når følelser og tanker raser, fordi du lærer at iagttage dine følelser og tanker med en vågen og ikke-dømmende indstilling. Det giver mulighed for, at du selv kan tage styringen i dit liv og ikke lade dig styre af automatreaktioner.

Jeg har god erfaring med øvelser til kropslig forankring, træning af et ikke-dømmende nærvær og større kontakt til følelser, selvomsorg og empati. I terapien træner vi denne form for forankring og en aktiv brug af en ikke-vurderende, selv-omsorgsfuld opmærksomhed. Mange oplever, at de har stor glæde af øvelserne, og at de kan tage dem med som værktøjer videre i livet.

GUIDEDE ØVELSER

IMG_0617

Øvelserne er guidede af Martin Guldberg, som er cand.phil., lektor på ARTS, Aarhus Universitet, uddannet klassisk sanger og underviser i mindfulness og mindfuld yoga. Han er uddannet yogalærer fra Kripalu Yoga and Health Center i Massachusetts, USA.

Øvelserne er gratis.

ÅNDEDRÆT OG FØLELSER

25 minutters guidet mindfulnessøvelse med udgangspunkt i vejrtrækningen og de følelser, der er lige nu.

MINDFUL PAUSE

Denne 4 minutters guidede øvelse kan bruges som en lille pause med opmærksomhed og forankring.

KROP OG ÅNDEDRÆT

Denne øvelse guider gennem krop og åndedræt til 12 minutters nærvær og opmærksomhed.

7-minutters body scan

7 minutters guidet body scan som kan laves liggende eller siddende. Øvelsen er en nænsom invitation til at lade opmærksomheden brede sig ud i kroppen og igen og igen komme tilbage til kroppen og nuet.

 

20-minuters body scan

20 minutters guidet body scan. Det kan være rart at lave den liggende under et tæppe. Via kropsgennemgangen bliver opmærksomheden guidet og trænet til at være tilstede lige nu, lige her i kroppen.

 

48-minutters body scan

Denne body scan varer 48 minutter, og er en mulighed for at træne opmærksomhed og nærvær i kroppen. Samtidig er det en invitation til afspænding. Øvelsen kan være som en pause og hjælp til at afspænde krop og sind.

Falde-i-søvn-øvelse

18 minutters guidet øvelse som hjælp til bedre at kunne falde til ro og give mulighed for, at søvnen kan indfinde sig. Sæt den på, når du er klar til at gå i som et lille natritual.